Inici | Contacte | Ajuda | A A A | RSS RSS 2.0

1.8 Altres factors de localització: política fiscal per a la instal·lació d’empreses, serveis a les empreses, seguretat.

1.8  Altres factors de localització: política fiscal per a la instal·lació d’empreses, serveis a les empreses, seguretat.
Autor Govern obert | Altres factors de localització - 28/12/2012

El marc jurídic per a la instal·lació d’activitats econòmiques és igual per a tots els municipis de Catalunya. Però cada ajuntament, malgrat haver acordat cobrar com a taxa per la llicència la despesa administrativa, a la pràctica cobra diferent: Sant Boi ho fa, en tant que quantitat, molt poc i molt menys respecte la resta.

L’Ajuntament de Gavà ha posat en marxa aquest setembre un conjunt de mesures per fomentar més activitat econòmica i la contractació de veïns en atur. L’associació d’empresaris demana que ho fem també els altres municipis i que també s’apliquin bonificacions a les empreses ja existents. No sabem quin resultats tindran, tampoc si ens afectaran a Sant Boi en el sentit de decantar la instal·lació d’empreses a Gavà. Observant-ho amb deteniment, observarem però que aquesta taxa a Sant Boi és molt menys cara que Gavà, fins i tot menys que amb les seves reduccions aplicades.

 
Les recomanacions de l’associació empresarial a priori no tindrien present les diferents taxes que s’apliquen a cada municipi. Seria convenient fer veure a aquesta associació empresarial de l’avantatge econòmic que suposa Sant Boi d’entrada.
És recomanable estudiar si és possible instaurar algun incentiu per atraure també a Sant Boi empreses noves i estendre-ho també a empreses que contractin veïns a l’atur, o sense cap ajut.
 
Els factors clau que possiblement més incideixen en la creació d’empreses a Sant Boi és la seva pròpia ubicació en el territori: proximitat amb el port i l’aeroport, la Fira de BCN i BCN, ser a la zona de logística, les comunicacions terrestres, etc. Segurament també es valora l’oferta hotelera, el servei de taxis, els serveis a les empreses que ofereix la ciutat, la possibilitat d’aparcar camions a la ZI, etc. Un estudi detallat de les possibles millores i de les demandes que tenen les empreses permetria millorar la posició de Sant Boi com a pol d’atracció d’activitat econòmica.
La competència amb la ZI de Viladecans, és important, i a Sant Boi es reconeix que funcionalment a nivell de telecomunicacions és millor la veïna, però que no ha fet minvar la instal·lació d’empreses aquí. Cal veure en què és exactament diferent i millorar per oferir, com a mínim, les mateixes prestacions i serveis.
 
La situació de la seguretat ciutadana no fa pensar que sigui un factor que incideixi significativament en l’atracció d’activitat econòmica o en la deslocalització. Però sí que incideix en la seguretat ciutadana l’estat físic –conservació de l’espai públic i privat- de la zona industrial, especialment en zones focalitzades de més degradació. Millorar el manteniment d’aquest espai públic podria atraure la localització d’empreses al nostre municipi, o com a mínim fer-lo més competitiu en l’entorn.


Enllaç permanent:


 

Afegir comentari

Fitxa d'usuariIniciar sessió | Registrar-se